top of page

Συγγραφική και εκδοτική δραστηριότητα

«ΚΙΛΚΙΣ- ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΚΤΙΡΙΑ»

Επιστημονική Ομάδα

με επικεφαλής τον Θανάση Βαφειάδη Έκδοση ΑΝΚΙ.ΑΕ, 1995

241.jpg

«ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΙΛΚΙΣ»

Θανάσης Βαφειάδης

Έκδοση ΤΕΕ ΤΚΜ, 2009

242.jpg

«ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ – ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΚΤΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ»

Θανάσης Βαφειάδης - Άννα Τζάκου

Έκδοση Δήμου Γουμένισσας, 2002

243.jpg

«Κιλκίς 1914-1934 –

Η ταυτότητα της πόλης

μέσα από το Δημοτικό Αρχείο»

Θανάσης Βαφειάδης

Έκδοση Δήμου Κιλκίς, 2000

244.jpg

«Ο ΥΔΑΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ»

Θανάσης Βαφειάδης

Έκδοση ΔΕΥΑΚ, 2010

245.jpg

«Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940»

Τόμος Α' 1913-1926  Τόμος Β'  1927-1940

Θανάσης Βαφειάδης

Αυτοέκδοση, 2013

246.jpg
247.jpg

Περιοδικό ΠΡΙΣΜΑ 1995-2003

Eκδοση του Συλλόγου μηχανικών – Υπομηχανικών και ΕΔΕ ν. Κιλκίς 

και της ΝΕ ΤΕΕ Κιλκίς

Υπεύθυνος έκδοσης

Θανάσης Βαφειάδης

248.jpg

Χάρτης πόλης Κιλκίς

Α΄όψη: Χάρτης πόλης του Κιλκίς με τα σημαντικότερα κτήρια και τους δημόσιους χώρους σε κλίμακα 1: 4000

Β΄όψη: Χάρτης ευρύτερης περιοχής του Κιλκίς με τις ισχύουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις σε κλίμακα 1:5000

Ο χάρτης τυπώθηκε σε 1.000 αντίτυπα και μοιράστηκε δωρεάν με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων του K4 Station

249.jpg
250.jpg

ΟΔΕΥΣΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΙΛΚΙΣ

 

Η «Όδευσις Ιστορίας Κιλκίς» ήταν ένα πολυδιάστατο ψηφιακό αρχείο που αφορούσε την ιστορική διαδρομή του Κιλκίς και της περιφέρειας του. Ο όρος «όδευσις» επιλέχθηκε γιατί η αποτύπωση τη τοπικής μας ιστορίας σε αυτόν τον ιστότοπο προσομοίαζε με την κλασική μέθοδο τοπογραφικής αποτύπωσης, η οποία στηρίζεται σε μια πολυγωνική όδευση. «Κορυφές» της όδευσης αποτελούσαν οι θεματικές ενότητες στις οποίες ταξινομήθηκε τμήμα του προσωπικού μου αρχείου, το οποίο επί χρόνια συγκεντρώνω και εμπλουτίζω με τη συνδρομή φίλων και συμπολιτών μου. Το αρχειακό αυτό υλικό αναρτήθηκε με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Κιλκίς και ήταν ενεργό για τους χρήστες μέχρι το 2014.

neo plano.jpg

Έγραψαν για το ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

 

«Η έκδοση του νέου βιβλίου του Θανάση Βαφειάδη αποτελεί γεγονός που μπορεί να επηρεάσει, έστω και σ` επιλεγμένες στιγμές της, την ίδια τη ζωή των Κιλκισιωτών»

Γιάννης Καραγιαννίδης

 

«Μια παράκληση στους συμπατριώτες Κιλκισιώτες: Διαβάστε το «Χρονικό», διαβάστε την ιστορία του τόπου μας»

Λύσανδρος Φάσσος

 

«Πραγματική προσφορά και εξαίρετη συμβολή στην μελέτη

της τοπικής μας ιστορίας»

Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς

 

«Μνημειώδες έργο για το Κιλκίς»

Εφημερίδα ΠΡΩΪΝΗ

 

«Αξιοποιώντας την βαθιά του γνώση για την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας, ο Θανάσης Βαφειάδης κατάφερε να ξεδιπλώσει το νήμα της ιστορίας για έναν τόπο τόσο γνωστό και τόσο ανεξερεύνητο. Τον τόπο μας, το Κιλκίς»

Χρήστος Σπίγκος

 

«Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει την τοπική μας ιστορία αν δεν διαβάσει – μελετήσει καλύτερα το βιβλίο

του Θανάση Βαφειάδη»

Θεοφύλακτος Παγλαρίδης

 

«Το Κιλκίς απόκτησε τον ιστορικό του, τον Θανάση Βαφειάδη. Από σήμερα υπάρχει ιστορικό βιβλίο αναφοράς για κάθε περαιτέρω έρευνα»

Γιώργος Μαργαρίτης

 

«Πολύτιμο εργαλείο για όποιον στο μέλλον αποπειραθεί να ασχοληθεί με την ιστορία του πολύπαθου αυτού τόπου»

ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

«Εξαιρετική και επίπονη εργασία για την ιστορία του Κιλκίς. Είναι μια προσπάθεια που θα πρέπει να την αγκαλιάσουμε όλοι μας. Όχι, μόνο για τον κόπο που κατέβαλε ένα λαμπρό τέκνο της πόλης αλλά και διότι το αξίζει»

Παντελής Σαββίδης

 

«Ένα στέρεο εφαλτήριο για την εκτίναξη στο μέλλον του τόπου»

Σαράντης Δημητριάδης

 

«Tο πόνημα του Θανάση Βαφειάδη δεν είναι ένα τυπικό ιστορικό έργο, ούτε ένα απλό χρονικό. Είναι ένα έργο – ποταμός, μια τοιχογραφία, με πάμπολλα ιστορικά, κοινωνικά, στατιστικά, λογοτεχνικά στοιχεία και μια εξαιρετικά ποικίλη συλλογή κειμένων και παραθεμάτων»

Αλεξάνδρα Καραδήμου - Γερόλυμπου

«Την πορεία αυτής της περιοχής μελετά με υποδειγματικό τρόπο ο ερευνητής Θανάσης Βαφειάδης σε μια ευπρόσωπη δίτομη έκδοση, που συνολικά ξεπερνά τις 1.100 σελίδες. Η εργασία αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας δύο φάσεων της ιστορίας του Κιλκίς, που φιλοξενούνται σε ξεχωριστούς τόμους».  

Βλάσης Αγτζίδης, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 

 

Το τελείωσα το απέραντο βιβλίο λέγοντας στον εαυτό μου: Ο Θανάσης Βαφειάδης, αν με το πρώτο βιβλίο συνέβαλε στο να αποκτήσει ιστορία το Κιλκίς, με τούτο το δεύτερο συνέβαλε στο να αποκτήσει το Κιλκίς τον δικό του ιστορικό. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για τον μόχθο που κατέβαλε και το πνεύμα που χρησιμοποίησε για να ανυψώσει το Κιλκίς εκεί που του αξίζει.

Χρήστος Σαμουηλίδης

 

«Ένα επικό έργο, ένα πόνημα που όζει ελλυχνίων. Όσοι αγαπούν την έγκριτη ιστορία προτείνω να το διαβάσουν»

Δημήτρης Νατσιός

 

Έγραψαν για το λεύκωμα της ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ

 

«Έχω την αίσθηση ότι ο Θανάσης Βαφειάδης έχοντας τις ικανότητες ενός μηχανικού αλλά και τις ευαισθησίες ενός κοινωνικοπολιτικά ώριμου ανθρώπου, καταφέρνει να μας μεταφέρει όλη εκείνη τη γεύση που προσφέρει η ανάγνωση, ή έστω το ξεφύλλισμα, ενός «Λευκώματος», όπως οι συγγραφείς θέλησαν να το χαρακτηρίσουν, το οποίο ξεπερνώντας μια ακαδημαϊκή πραγματεία, γίνεται ο ορίζοντας αναφοράς για την ιστορία και τις δυνατότητες ενός τόπου»

Μύρων Μυρίδης, Καθηγητής Χαρτογραφίας ΑΠΘ

 

«Το βιβλίο ακολουθεί τη σύγχρονη προσέγγιση των συνόλων με αρχιτεκτονική και ιστορική αξία: η μελέτη τους δε γίνεται με μια λογική κατηγοριοποίησης και μόνο, ούτε με τη νοσταλγική διάθεση που καταλήγει σε εξωραϊσμό του παρελθόντος αλλά για την κατανόηση, τη διάσωση και την ένταξη στην καθημερινή ζωή αυτού που αποκαλούμε «το πνεύμα του τόπου». Πράγματι οι συγγραφείς καταγράφουν τα κρίσιμα συστατικά της αστικής μορφής, δηλαδή τις διαδρομές μέσα στο χώρο της πόλης, την προσαρμογή των κτιρίων στο κλίμα και το έδαφος, την καθαρότητα των γεωμετρικών όγκων, τη σαφήνεια της τυπολογίας, τόσο στο κτίριο όσο και στο σύνολο, την έλλειψη δογματισμού στις αρχιτεκτονικές λύσεις και την απλότητα και καθαρότητα της κατασκευής»

Κική Καυκούλα, Αν. Καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ

 

«Πρόσκληση για μια νοητή περιδιάβαση στα στενά της Γουμένισσας, όπου οι διώροφες κατοικίες με τους «μπαγδαδότοιχους» και τα «σαχνισιά» εξακολουθούν να διατηρούν το γνήσιο χρώμα των αρχών του 20ου αιώνα, αποτελεί το λεύκωμα που δημιούργησαν ο αγρ. Τοπογράφος μηχανικός Θανάσης Βαφειάδης και η αρχιτέκτων Άννα Τζάκου»

ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ 15-6-2001

 

«Είμαι βέβαιος ότι το λεύκωμα αυτό θα ενισχύσει την προσπάθεια για την προστασία των ιστορικά διαμορφωμένων οικιστικών συνόλων αλλά και για την αναβίωση παραδοσιακών οικονομικών λειτουργιών που αναπτύχθηκαν σ’ αυτά»

Παύλος Πασσαλίδης, πρόεδρος της ΑΝΚΙ

Έγραψαν για το ΚΙΛΚΙΣ 1914-1934

 

«Ένα πολύτιμο δώρο κάνει ο Δήμος Κιλκίς στους δημότες του, αλλά και στους ανθρώπους που κατάγονται ή έζησαν για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα σ’ αυτήν την πόλη της Βόρειας Ελλάδας. Εξέδωσε ένα βιβλίο με τίτλο «Κιλκίς 1914-1934, η ταυτότητα της πόλης μέσα από το Δημοτικό αρχείο», το οποίο θα αποκαλύψει στους αναγνώστες του στιγμές της ιστορίας αλλά και στιγμές της καθημερινότητας ανθρώπων, οι οποίοι έζησαν εκείνες τις ταραγμένες δεκαετίες»

Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 3-2-2001

«Γλαφυρά γεγονότα από το προπολεμικό Κιλκίς, στοιχεία που φωτίζουν τις σελίδες της νεότερης ιστορίας μας, ανέκδοτες φωτογραφίες και έγγραφα που περιγράφουν την καθημερινή ζωή στην πόλη της τότε εποχής είναι μερικά από τα αντικείμενα που πραγματεύεται ο Θανάσης Βαφειάδης, Αγρονόμος – τοπογράφος μηχανικός στο βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ο δήμος της πόλης»

Εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ 11-3-2001

 

«Πρόκειται για ένα βιβλίο πραγματικό θησαυρό για την τοπική ιστορία και όχι μόνο. Ο Θανάσης Βαφειάδης μέσα από τις 300 περίπου σελίδες του βιβλίου καταφέρνει και δίνει μια τοιχογραφία όχι μόνο της συγκεκριμένης πόλης που επί του προκειμένου είναι το Κιλκίς  αλλά ολόκληρης της περιοχής και γιατί όχι και ενός μεγάλου μέρους του Μακεδονικού χώρου ανάμεσα στα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση που ήρθε με τους Βαλκανικούς πολέμους και μέχρι το 1934»

Περιοδικό ΓΙΑΤΙ των Σερρών

 

«Ένα βιβλίο κόσμημα για τον τόπο μας που με το περιεχόμενο και τη μορφή του ανοίγει μια νέα εποχή στα εκδοτικά πράγματα του νομού μας. Για μας το βιβλίο του Θανάση Βαφειάδη ήταν το μέγα εκδοτικό γεγονός για τον τόπο μας, στη δύση του 20ου αιώνα και στην αυγή του 21ου»

Εφημερίδα ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ  25-1-2001

 

Μια φράση του ξεχωριστού συμπολίτη μας Χρ. Σαμουηλίδη αποτύπωσε με ιδιαίτερη πληρότητα ένα μεγάλο εγχείρημα: «η εργασία του Θανάση Βαφειάδη έδωσε κύρος στην τοπική ιστορία».  Στο μέγα αυτό εγχείρημα δήμου και πολιτών οι εργασίες του θανάση Βαφειάδη αποτελούν ισχυρό σύμμαχο. Τελεσίδιικα πλέον ο κ. βαφειάδης ανήκει στη χορεία των λογοτεχνών υψηλής αξίας»

Παναγιώτης Φλωρίδης, ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 25-1-2001

 

«Το βιβλίο παρουσίασε ο λογοτέχνης Χρήστος Σαμουηλίδης επισημαίνοντας ότι διαθέτει αρετές  ενός καλού επιστημονικού εγχειρήματος και τα προσόντα ενός λογοτεχνικού έργου. Ο συγγραφέας στάθηκε στη σαφήνεια, στην πυκνότητα του λόγου, ενώ διέκρινε ότι η αντικειμενικότητα ακολουθεί σε κάθε βήμα της αφήγησης. «Εμείς η δεύτερη γενιά» κατέληξε «νιώθουμε δικό μας το βιβλίο του Θ. Βαφειάδη. Νιώθουμε σαν να άνοιξε μια κλειστή αυλαία για να δούμε το νοσταλγικό μας παρελθόν»

Εφημερίδα ΧΡΟΝΟΣ 26-1-2001

 

 «Σ’ ευχαριστούμε όλοι εμείς οι παλαιότεροι που όπου κι αν βρισκόμαστε δεν πάψαμε ποτέ ν’ αγαπάμε τη φτωχή αυτή γωνιά της πατρίδας μας, που μας έδωσες την ευκαιρία να μάθουμε γι’ αυτήν πράγματα που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε και να παρακολουθήσουμε, βήμα – βήμα την πορεία προς τα εμπρός αυτού του φτωχού, προσφυγικού αλλ’ υπερήφανου, αξιοπρεπούς και προοδευτικού λαού που κατοικεί στον τόπο αυτόν. Και να νιώσουμε κι εμείς περήφανοι που αποτελούμε ένα κομμάτι του»

Σταύρος Λίβας

Με την έρευνά σας αυτή γίνεστε πρωτοπόρος και προσφέρετε πλούσια ερεθίσματα στους ιστορικούς για να ασχοληθούν με την ιερή πόλη του Κιλκίς

Ο μητροπολίτης Πολυανής, Κιλκισίου & Αγ. Αθανασίου ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ 15 Ιουνίου 2001

ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ 15 Ιουνίου 2001

ΕΘΝΟΣ TRAVEL τ.38/2013

ΕΘΝΟΣ TRAVEL τ.38/2013

«Κιλκίς 1914-1934»

«Κιλκίς 1914-1934»

18-1-2000. Παρουσίαση βιβλίου «Κιλκίς 1914-1934. Η ταυτότητα της πόλης μέσα από το Δημοτικό αρχείο». Στο πάνελ: Χρήστος Σπίγκος, Τάκης Τερζίδης, Χρήστος Σαμουηλίδης και ο συγγραφέας.

«Υδάτινος κόσμος του Κιλκίς»

«Υδάτινος κόσμος του Κιλκίς»

Αργυρούπολη 2010. Αναζητώντας υλικό για το λεύκωμα «Υδάτινος κόσμος του Κιλκίς»

«Η ανάσα στο σβέρκο»

«Η ανάσα στο σβέρκο»

Δεκέμβριος 2012. Παρουσίαση του βιβλίου της Νόρας Προκοπίου «Η ανάσα στο σβέρκο»

Παρουσίαση βιβλίου

Παρουσίαση βιβλίου

2014. Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Ίντου «Από το Κιλκίς στη Δοϊράνη και τη Στρώμνιτσα»

«Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940»

«Χρονικό του Κιλκίς 1913-1940»

3-4-2013. Παρουσίαση του βιβλίου . Στο πάνελ: Ο συγγραφέας, Γιώργος Μαργαρίτης, Σαββίδης Παντελής , Γερόλυμπου – Καραδήμου Αλεξάνδρα, Φωτιάδης Κώστας

«Ιστορίες του τόπου μας»

«Ιστορίες του τόπου μας»

Κιλκίς 5-10-2016 – Παρουσίαση του βιβλίου κιλκισιωτών συγγραφέων

bottom of page