Το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς

Άννα Πετρόχειλου


Η σπηλαιολόγος Άννα Πετρόχειλου με το δήμαρχο Ν. Αγγελίδη στο σπήλαιο

Ένα από τα πολλά λατομεία πέτρας στην πόλη του Κιλκίς έμελλε να γίνει τουριστικό κέντρο. Αφορμή ήταν η διάνοιξη μικρής τρύπας κατά τη εκτέλεση της δουλειάς. Η τρύπα διευρύνθηκε και το λατομείο σταμάτησε για πάντα τις εργασίες του, γιατί το εσωτερικό του απέδωσε ένα από τα εντυπωσιακότερα σε πρωτότυπο σχηματισμό ελληνικά σπήλαια.

Όπως το χαρακτηρίσαμε, πρόκειται για σύστημα διακλαδώσεων (σχισμών) που έχουν διανοιχθεί κατακόρυφα, σε παράλληλες και κάθετες κατευθύνσεις. Έτσι παρουσιάζουν πλατείς ή στενούς διαδρόμους, δαιδαλώδεις, με ψηλές οροφές, σε εκατοντάδες μέτρα μήκος και αξιόλογα σταλακτικά στολίσματα.

Ακόμη έχει και δεύτερο όροφο, που διανοίγεται σε 6μ. περίπου ψηλότερα από το κύριο σπήλαιο, με διαφορετική διάνοιξη κοιλωμάτων. Οι διαδοχικοί και ευρύχωροι θάλαμοί του έχουν διάκοσμο μοναδικό στο είδος τους. Οι τοίχοι, οι οροφές και τα δάπεδα τους είναι καλυμμένα με κοράλλια (λιθωματικοί σχηματισμοί σε σχήμα κοραλλιού, που δημιουργούνται σε κοιλώματα, όπου δεν υπάρχει ρεύμα αέρος). Ονομάστηκαν «κοραλλένια διαμερίσματα».

Το σπήλαιο βρίσκεται στο τέλος της πόλης, κάτω από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου, που στην κορυφή του υπάρχει το ομώνυμο εκκλησάκι. Έχει μήκος διαδρόμου 500μ. περίπου και η έκτασή του υπερβαίνει τα 15002μ. Η θερμοκρασία του είναι 15-17 βαθμοί C.


ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ


Κάτοψη σπηλαίου - αποτύπωση K4Station 1991

Το πρώτο τμήμα του είναι διάδρομος με μήκος 22μ. Ο δεξιός τοίχος του καλύπτεται ,με σταλακτιτικό υλικό, που θυμίζει καταρράκτες. Ονομάστηκε ο «Διάδρομος των Καταρρακτών». Στο τέλος του διανοίγεται ο «Κρυφός Θησαυρός». Είναι μικρός θάλαμος με πλουσιότατο και πολύ εντυπωσιακό στολισμό. Προς τα αριστερά του διανοίγεται ο «Ενδιάμεσος Διάδρομος» με τοίχους και οροφή καταστόλιστους και λιθωματικά συμπλέγματα. Το στενό πέρασμα, προς το δεξιό τέλος του, θα μας οδηγήσει στον «Παράλληλο Διάδρομο» με πανύψηλη οροφή και επιβλητικό στολισμό.

Φθάνουμε σε άλλο διάδρομο με πανύψηλη οροφή και τοίχους καλυμμένους με σταλακτιτική ύλη. Ονομάστηκε «Σπονδυλική Στήλη», γιατί κατά μήκος του διανοίγονται δεξιά και αριστερά άλλες διακλάσεις.

Στο τέλος του είναι το «Τρίστρατο», με ωραιότατα σταλακτιτικά συμπλέγματα, από όπου αρχίζουν δύο κάθετοι διάδρομοι, που οδηγούν σε άλλα διαμερίσματα.

Ο αριστερός καταλήγει στο «Βωμό του Αγίου Γεωργίου». Είναι αρκετά ανηφορικός θάλαμος με επιβλητικό εξώστη, που σχηματίστηκε από πεσμένο ογκόλιθο. Στην αρχή του δεξιού τοίχου διανοίγεται ο «Διάδρομος των διακλάσεων». Είναι μεγαλοπρεπής με ογκόλιθους στο δάπεδο και πάνω τους έχουν αναπτυχθεί σταλαγμίτες. Στην αρχή του, προς τα δεξιά, με τεχνική διάνοιξη συνδέθηκαν με το «Παλατάκι της Ξωθιάς», πλουσιότατα στολισμένο, με διακλάσεις απροσπέλαστες, εξαιτίας του πυκνού στολισμού τους. Η έξοδος του καταλήγει στο τέλος του «Διαδρόμου των Διακλάσεων». Από αυτό το σημείο αρχίζουν τα σκαλάκια, που οδηγούν σε διάδρομο με πολύ θεαματική εικόνα, προς δύο δεξιές διακλάσεις.

Επιστρέφουμε στο «Τρίστρατο», για να ακολουθήσουμε τον δεξιό διάδρομο, που θα μας οδηγήσει πρώτα στον «Πρόναο» με πανύψηλη οροφή και καταστόλιστους τοίχους, και μετά στον «Ναό». Είναι μακρύς θάλαμος με ψηλή οροφή και τοίχους καλυμμένους με πλουσιότατο και επιβλητικό στολισμό, που σε εκστασιάζει. Προεξοχές με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, κοιλώματα πλαισιωμένα με λιθωματικά κρόσσια, ογκώδεις σταλαγμίτες που αιωρούνται σε προεξοχές του τοίχου και κάτω τους, η «Φάτνη» με μικρά κολωνάκια και σταλακτίτες, συμπληρώνουν το αριστοτεχνικό σύνολο. Στο τέλος του μία περιστροφική σκάλα θα μας οδηγήσει στα «Κοραλλένια Διαμερίσματα».

Ο «Γολγοθάς» είναι ο πρώτος θάλαμος τους. Προς τα δεξιά είναι πού ανηφορικός και ημικυκλικός με τοίχους ωραία στολισμένους. Ο αριστερός τοίχος είναι καλυμμένος με ωραιότατα σταλακτιτικά συμπλέγματα και κοραλλιά. Με μια σκάλα κατεβαίνουμε στο «Θάλαμο των Κοραλλιών». Εδώ όλοι οι τοίχοι, το δάπεδο και οι βράχοι είναι καλυμμένοι με κοράλλια. Το θέαμα είναι φαντασμαγορικό και μοναδικό στο είδος του.

Στο τέλος, προς τα αριστερά, διανοίγεται ο «Ανθόκηπος». Είναι κατηφορικός θάλαμος και χρωστά το όνομά του στον στολισμό του. Πάνω σε σταλακτιτικούς και βράχινους τοίχους έχουν αναπτυχθεί ανθόμορφοι μικροί σταλαγμίτες από κοράλλια, σπανιότατα στο είδος τους, που δικαιολογημένα προκαλούν απορία για τον σχηματισμό τους.