top of page

Περιοδικό ΠΡΙΣΜΑ 1995-2003

 

Περιοδική έκδοση του Συλλόγου μηχανικών – Υπομηχανικών και ΕΔΕ ν. Κιλκίς και της ΝΕ ΤΕΕ Κιλκίς

 

Υπεύθυνος έκδοσης

Θανάσης Βαφειάδης

210329012525.jpg

   Το πρώτο τεύχος του Πρίσματος, ασπρόμαυρο με 28 σελίδες και διχρωμία στο εξώφυλλο, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1995 σε 700 αντίτυπα. Στο editorial, που έμοιαζε περισσότερο με επαναστατική μπροσούρα, η συντακτική επιτροπή ενημέρωνε τους αναγνώστες ότι το περιοδικό θα ασχολούνταν «με επίκαιρα γεγονότα που αφορούν κυρίως το χώρο των μηχανικών αλλά και με ευρύτερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία».  

     Γρήγορα το περιοδικό μεγάλωσε, αύξησε το αριθμό των σελίδων του φθάνοντας τις 70 σελίδες κατά μέσο όρο, με έγχρωμο εξώφυλλο και έγχρωμα εσωτερικά 4σέλιδα και με κυκλοφορία 1.500 αντιτύπων. Τις σελίδες του κόσμησαν άρθρα σημαντικών ανθρώπων της επιστήμης και του πολιτισμού και κυρίως των συναδέλφων μηχανικών, που κατέθεσαν τις απόψεις τους για τα προβλήματα που απασχολούσαν το Κιλκίς: την ανάδειξη και αξιοποίηση του λόφου του αγίου Γεωργίου, την οργάνωση κυκλοφορίας και στάθμευσης στην πόλη, το οικιστικό περιβάλλον και της χρήσεις γης, τη στεγαστική αποκατάσταση των παλιννοστούντων, την πεζοδρόμηση και ανάπλαση του εμπορικού κέντρου, τη διατήρηση –αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων, την ενέργεια και το περιβάλλον, τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η θεματολογία του δεν εξαντλούνταν σε τεχνικά ζητήματα αλλά αγκάλιαζε τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, την τοπική ιστορία και την αρχαιολογία. Διέθετε μόνιμη στήλη σχολιασμού της επικαιρότητας από τον «παρατηρητικό» (Χρήστο Σπίγκο) ακόμη και σταυρόλεξο των μηχανικών στην τελευταία σελίδα.

    Σύντομα το περιοδικό των μηχανικών του Ν. Κιλκίς έγινε το περιοδικό του Κιλκίς και κέρδισε την εκτίμηση του αναγνωστικού κοινού, όπως αυτή εκφράστηκε με τα λόγια του Ντίνου Τριαρίδη, σταθερού συνεργάτη του ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ: «Θέλω να εκφράσω την ιδιαίτερη εκτίμηση μου για την προσπάθεια που κάνουν οι μηχανικοί του Κιλκίς. Το εξαιρετικής ποιότητας περιοδικό ΠΡΙΣΜΑ είναι κάτι αλλιώτικο, δεν κολλάει στο νομό μας εύκολα».

    Άπαντες ήσαν ευχαριστημένοι από το ΠΡΙΣΜΑ και αδημονούσαν για το επόμενο τεύχος, εκτός των 4 γραφιστών, της Χριστίνας, της Κικής, του Κώστα και του Ηλία, που διαδοχικά είχαν αναλάβει την ηλεκτρονική σχεδίαση του περιοδικού. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους θα έπρεπε και αυτοί ως νεομάρτυρες να αναφέρονται με τους πολιούχους τους Κιλκίς Δεκαπέντε Μάρτυρες, γιατί υπέφεραν τα πάνδεινα από την τελειομανία του υπεύθυνου έκδοσης. Το άκρον άωτον της τελειομανίας, όμως, ήταν η φιλόλογος – λαογράφος Ζέτα Παπαγεωργοπούλου, που ήταν υπεύθυνη επιμέλειας των κειμένων. Δεν της ξέφευγε το παραμικρό ορθογραφικό ή συντακτικό λάθος και ο δαίμων του τυπογραφείου (ή του πληκτρολογίου στην σύγχρονη εκδοχή του) ήταν άγνωστος στο ΠΡΙΣΜΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι όταν η Ζέτα πήρε μετάθεση στην Αθήνα, ερχόταν με το λεωφορείο για να επιμεληθεί τα κείμενα.

    Ο πιο ένθερμος, όμως, θιασώτης του ΠΡΙΣΜΑΤΟΣ ήταν ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Τον θυμάμαι να με περιμένει υπομονετικά στο γραφείο μέχρι τις προχωρημένες βραδινές ώρες για να δει το προσχέδιο του περιοδικού. Αφού το ξεφύλλιζε προσεκτικά, με μια κίνηση του κεφαλιού εξέφραζε τη συγκατάνευση του και αυτό ήταν το σύνθημα για να οδεύσει το περιοδικό προς το τυπογραφείο. Στον Κώστα, λοιπόν, ήταν αφιερωμένο και το τελευταίο τεύχος και δεν νομίζω ότι δεν υπήρχε καλύτερος τρόπος για να τελειώσει το ΠΡΙΣΜΑ το υπέροχο ταξίδι του.

Editorial 1ου τεύχους

 

   Αισίως φτάσαμε στο πρώτο τεύχος του Πρίσματος, μιας απόπειρας ισότιμου δημοκρατικού διαλόγου και ανοίγματος στην τοπική κοινωνία. Μέσα σε ένα κλίμα γενικευμένης αναξιοπιστίας του πολιτικού και ανυπαρξίας του κριτικού λόγου, με ενημέρωση παραμορφωμένη πολλές φορές και προσαρμοσμένη στα συμφέροντα των γνωστών άγνωστων κύκλων της εξουσίας, με πενιχρότατα οικονομικά και ίσως μια αίσθηση ματαιότητας, ο βίος μιας τέτοιας προσπάθειας δεν φαίνεται ανθόσπαρτος.

   Ωστόσο τα φαινόμενα δεν απαιτούν μεμψιμοιρία, αλλά τεκμηριωμένες εξηγήσεις, ενεργοποίηση της σκέψης και του διαλόγου γύρω από τα αίτια που τα προκαλούν και τις σχέσεις που τα καθορίζουν. Αυτό υποδηλώνει και η επιλογή της λέξης Πρίσμα σαν τίτλου του περιοδικού μας, αφού το πρίσμα είναι εκείνο το διαφανές στερεό σώμα που αναλύει τις φωτεινές ακτίνες που περνούν μέσα από αυτό. Με άξονα τέτοιες σκέψεις το Πρίσμα θα προσπαθήσει να ασχοληθεί με επίκαιρα γεγονότα που αφορούν κυρίως το χώρο των μηχανικών αλλά και με ευρύτερα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία. Εννοείται ότι όλα τα θέματα τίθενται προς συζήτηση και αντίλογο.

Η συντακτική επιτροπή

Ηλίας Αμοιρίδης

Χρήστος Κατής

Γιάννης Σαββόπουλος

Χρήστος Σπίγκος

 

*Στην συντακτική επιτροπή προστέθηκαν αργότερα ο Βασίλης Ασβεστόπουλος και η Γιαννούλα Φωτακέλη

210329013144.jpg
210328230624
ΔΡΟΜΟΙ2

Εκδήλωση «Δρόμοι της πόλης»

210329001230

Θερινή σύναξις φίλων πρίσματος

210329001046

Ο Σπύρος Βούγιας στην εκδήλωση «Δρόμοι της πόλης»

210328231117
210328231835

Ο Ηλίας Αμοιρίδης και ο Δημήτρης Νικολαΐδης τοποθετούν τις ετικέτες στα περιοδικά

Μια ωραία ατμόσφαιρα…

Δημοσίευσαν άρθρα τους στο ΠΡΙΣΜΑ

 

 

Μηχανικοί του Κιλκίς

Αβραμίδης Ηλίας

Αγτζίδου Παναγιώτα

Αμοιρίδης Ηλίας

Ασβεστόπουλος Βασίλης

Ασβεστοπούλου- Φλώρου Αθηνά

Βαφειάδης Θανάσης

Κεσίδης Ανδρέας

Μελετιάδου - Γεωργιάδου Μένη

Μεταλλίδης Ντίνος

Μισόπουλος Φώτης

Μπούζας Κώστας

Παχιαδάκης Κώστας

Σαββόπουλος Γιάννης

Σπίγγος Χρήστος

Τερζίδης Δημήτρης

Τσαβδαρίδης Ονούφριος

 

 

Μηχανικοί εκτός Κιλκίς

Αικατερινάρης Γιάννης

Καλογερίδης Παύλος

Καλογήρου Άρτεμις

Μαυρομάτης Βασίλης

Τζάκου Άννα

 

 

Πανεπιστημιακοί

Καυκούλα Κική

Καλτσίκης Τάκης

Καραδήμου Γερόλυμπου Αλέκα

Λαφαζάνη Πέρυ

Μυρίδης Μύρων

Σκούρτης Ιωάννης

Τριαρίδης Ντίνος

Χαστάογλου Βίλμα

 

 

Εκπαιδευτικοί

Γκαράνης Μανόλης

Γούναρης Γιάννης

Ίντος Χρήστος

Καρτσώνης Σπύρος

Μπαζιργιάννης Αντώνης

Νικοπολιτίδης Δημήτρης

Παπαγεωργοπούλου Ζέτα

Παπαδοπούλου Μαρία

Τζουμέρκας Παναγιώτης

Τσιτσίμης Γιάννης

Φωτόπουλος Πάνος

 

 

Δημοσιογράφοι

Καλλιετζίδης Γιώργος

Καραγιαννίδης Γιάννης

Τερζενίδης Κώστας

Φλωρίδης Παναγιώτης

 

 

Συγγραφείς

Αθανασιάδης Σάκης

Εχέδωρος Γιώργος

Κοντοειδής Αλέκος

Μουρατίδης Ερμής

Παυλίδης Λάζαρος

Σαμουηλίδης Χρήστος

Φάσσος Λύσανδρος

 

 

Διάφορες ειδικότητες

Ανθρακίδης Θόδωρος

Κουρκούμπας Γιάννης

Μακρίδης Στάθης

Μηναρετζής Κώστας

Σαββοπούλου- Κατσίκη Ξανθή

Πινέλης Κώστας

Τσαμαντουρίδης Παύλος

Τσιτουρίδης Σάββας

π1-ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π2 εξωφυλλο
Π3 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π4 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π5 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π6 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π7 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π8 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π9 ΕΞΩΦΥΛΛΟ
Π10
Π11
Π12
bottom of page