top of page
5. ΑΦΙΣΣΑ.jpg

      Η γυναίκα και η κατοικία εκτός του ότι είναι γένους θηλυκού διαθέτουν και άλλα κοινά χαρακτηριστικά: Έχουν σκελετό, κύρια θύρα εισόδου, μπαλκόνια, σοβαντίζονται και βάφονται για να τις βλέπει ο έξω κόσμος. Κυρίως, όμως, έχουν δημιουργό έναν μηχανικό. Στην κατοικία είναι μια πλειάδα μηχανικών, στη γυναίκα είναι ένας και μοναδικός, ο Θεός, ο οποίος μάλιστα είναι Τοπογράφος, σύμφωνα με την πλατωνική ρήση «Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί».

     Υπάρχουν δυο κατηγορίες γυναικών, η σύζυγος και η ερωμένη, όπως υπάρχουν και δυο κατηγορίες κατοικιών, η κύρια και η εξοχική. Η πρώτη συνδέεται με το ζην και η δεύτερη με το ευ ζην. Η σύζυγος είναι σαν την κύρια κατοικία και η ερωμένη σαν την εξοχική.

     Τι γίνεται, όμως, όταν ένας πολιτικός μηχανικός που χτίζει και πουλάει κατοικίες χτίζει μια εξωσυζυγική σχέση και πουλάει παραμύθι στη γυναίκα του; Αυτό είναι το θέμα της ταινίας «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου.

      Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Θοδωράκης Βλάσης (Ντίνος Ηλιόπουλος), ως πολιτικός μηχανικός, γνωρίζει ότι για να βελτιστοποιηθεί η ενεργειακή απόδοση ενός κτηρίου χρειάζεται σωστή θερμομόνωση και το ίδιο συμβαίνει με τις γυναίκες. Στα κτίρια η εξωτερική θερμομόνωση επιτυγχάνεται με θερμομονωτικές πλάκες που αναπτύσσονται οριζόντια, στις ερωμένες με γούνες που αναπτύσσονται κατακόρυφα και βοηθούν την ερωμένη στη συνέχεια να οριζοντιωθεί εις ανταπόδοσιν της δωρεάς του γούνινου πανωφοριού. Η θερμομόνωση της κύριας κατοικίας γίνεται εν γνώσει της συζύγου, που δυσανασχετεί για τα έξοδα, ενώ η «θερμομόνωση» της ερωμένης επιτυγχάνεται με εξαπάτηση της συζύγου, η οποία αν γνώριζε το κόστος της «ενεργειακής αναβάθμισης» θα μεταβαλλόταν, κατόπιν ενεργειών της, από σύζυγος εν ενεργεία σε χήρα ή ζωντοχήρα. Διότι, όπως λέει και ο Θοδωράκης στο φίλο του Θανάση (Γιώργος Κωνσταντίνου), οι γυναίκες αναλόγως του ρόλου τους έχουν διττή σχέση με το χρήμα: «οι νόμιμες τρελαίνονται για οικονομία, οι παράνομες για σπατάλη».

      Ο Θοδωράκης, λοιπόν, όπως και οι περισσότεροι των ανδρών, νομίζει ότι επειδή η Εύα εξηπάτησεν τον Αδάμ, παρομοίως και οι απόγονοι του αφελούς Αδάμ είναι ικανοί να εξαπατήσουν τις πολυμήχανες απογόνους της Εύας. Φευ! Ένας άντρας μπορεί να απατήσει τη γυναίκα του αλλά όχι να την εξαπατήσει. Ο Θοδωράκης, επίσης, παραβλέπει την πανάρχαιη αλήθεια, που οφείλουν να γνωρίζουν όλοι οι νυμφευμένοι: η Ελληνίς σύζυγος είναι πολυεργαλείο, η απατημένη Ελληνίς σύζυγος είναι terminator (όπως θα την αποκαλούσαμε στη νεοελληνική). Έτσι, η σύζυγος του ζωηρούλη μηχανικού, η  Φωφώ (Μάρω Κοντού), μόλις αντιλαμβάνεται τον παράνομο εξωσυζυγικό δεσμό από άγγελος μετατρέπεται σε εξολοθρευτή άγγελο, παρουσιάζοντας ως έχοντα σάρκα και οστά τον φανταστικό φίλο Λευτεράκη Τσαμπαρδή (Κώστας Βουτσάς), ο οποίος είχε επινοηθεί για να λειτουργεί ως άλλοθι του τσιλιμπουρδίσματος.

     Ο Θοδωράκης, όταν συλλαμβάνεται επ’ αυτοφώρω από τη Φωφώ να συνομιλεί τηλεφωνικά με την ερωμένη, προσπαθεί να τη διαβεβαιώσει ότι δεν είναι αυτό που νομίζει, ισχυριζόμενος ότι συνομιλεί με έναν πελάτη που έχει αναλάβει να του χτίσει μια «δίπατη έπαυλη, που θα έχει και βεράντα με κολώνες και φαναράκια». Για να γίνει πιστευτός λέει πράγματα που θα έλεγε και σε έναν πραγματικό πελάτη: «Να στείλεις την αίτηση με το σχεδιάγραμμα», «θα σε ειδοποιήσω όταν τελειώσει η μελέτη του μπετόν», «έκανα το λογαριασμό μπορεί να έχουμε πέσει έξω κάνα 10%». Εκτός από τις ασυναρτησίες λέει και μια βασική αλήθεια για τη σχέση του μηχανικού με τον πελάτη: «Ρε μυστήριοι άνθρωποι, νομίζουν ότι μπορούν να σε απασχολούν όλο το εικοσιτετράωρο. Μια βιλίτσα στη Φιλοθέη θα κτίσουν και τη θέλουν και φτηνή και καλή». Γιατί όπως σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα, έτσι και σ’ αυτό του μηχανικού, ο πελάτης νομίζει ότι έχει πάντα δίκιο. Συνεπώς, ο μηχανικός για να εξασφαλίσει τον άρτον τον επιούσιον ή την άνετη ζωή του Θοδωράκη με την έπαυλη, την υπηρέτρια και τα ακριβά δώρα στην ερωμένη, υποτάσσεται στις απαιτήσεις του πελάτη. Και αυτό συμβαίνει σε όλους τους μηχανικούς, ακόμη και στους πιο πετυχημένους, όπως ο Βασίλης Τσαγρής που το 1918 έγραφε: «Όλοι οι αρχιτέκτονες είναι υποχρεωμένοι να συμμορφούνται με τας ιδέας αυτάς των οικοδομούντων ή να παραιτηθώσι του έργου των και ο Τσαγρής προσπαθεί να εξέλθη του διλήμματος λευκότερος της ασβέστου με την οποίαν επιχρίει τας οικοδομάς του».

tire-la-bobine-et-le-cinema-sera_579572.
Ο φίλος μου ο Λευτεράκης
ΣΙΝΕΡΟΜΑΝΤΣΟΝ ΠΕΡΙ ΑΠΑΤΗΘΕΙΣΗΣ ΣΥΖΥΓΟΥ
ΑΤΑΚΤΟΥΝΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
5.1
5.2
5.3
5.4
5.5
5.6
5.7
5.8
bottom of page